Zdravím,
Dnes Vám přináším můj recept na Koprovou omáčku.
U koprové omáčky se říká, že jí lidé buďto zbožňují, anebo jí sotva pozřou. Abych pravdu řekla, já patřila do té druhé skupiny lidí, ale jelikož můj přítel se po "koprovce" může "utlouct", rozhodla jsem se jí naučit vařit.
Recept jsem si trochu upravila, protože jsem se snažila docílit takové chuti, která by se podobala omáčkám našich babiček.
Tak dlouho jsem postup vaření včetně ingrediencí obměňovala, dokud nebyla celá má rodina včetně mě spokojena.
Výsledkem mého úsilí je krémově smetanová chuť bez toho, aby se omáčka srazila a to mě velice těší.
Snad Vám má Koprová omáčka také zachutná, protože nemusí být zdaleka tak špatná, jak jsem si i já kdysi dávno myslela.
Dobrou chuť!
Suroviny:
2 velké polévkové lžíce másla
3 polévkové velké lžíce hladké polévky
500 ml silného hovězího vývaru
1,5 l smetany nad 30%
500 ml zakysané smetany nad 18%
2 velké hrsti omytého, opraného a nasekaného kopru na jemno
1 malá lžička třtinového cukru
1 malá lžička čerstvé citrónové šťávy
1,5 lžičky čerstvě nadrcené mořské soli
2 větší špetky čerstvě nadrceného černého pepře
Větší špetka nastrouhaného muškátového oříšku
10 kuliček nového koření
8 kuliček jalovce
5 velkých listů sušeného bobkového listu
Postup:
1) V hrnci rozpálíme máslo a přidáme hladkou mouku. Chvíli hladkou mouku smažíme, ale ne tak dlouho, aby nám ztmavla, protože koprová omáčka je bílá, tudíž potřebujeme světlý základ.
2) Hovězí vývar postupně přilijeme k jíšce a přitom ho do jíšky zašleháváme metličkou.
3) Do základu omáčky zašleháme postupně i smetanu a zakysanou smetanu.
4) Přidáme bylinky - kromě kopru a koření.
5) Za stálého kvedlání metličkou, Vaříme omáčku zhruba 20 minut.
6) Omáčku slijeme do mísy, abychom se zbavili koření.
7) Omáčku přelijeme z mísy zpět do hrnce.
8) Přidáme kop a vaříme dalších 10 - 15 minut.
9) Hotovou omáčku dochutíme citrónem a cukrem, popř. přidáme sůl anebo pepř dle chuti.
Typ: Jako přílohu podáváme pokrájené vařené vejce na měsíčky a vařené oloupané brambory ve slupce.