Sýrový Kus Kus

23. únor 2014 | 23.18 | rubrika: Zeleninové saláty

Zdravím,

Také se domníváte, že něco jako KusKus musí být nepoživatelné např. už jen proto, jak zdravě vypadá (Někteří lidé hold zeleninu nemusí...) ?
Tak za 1) KusKus není zdravý. Je to druh těstoviny, která je tučná jako kterákoliv jiná těstovina a 2) Uvařit ve vodě jí nestačí, musíte jí umět dochutit!
Já jsem se KusKus naučila vařit v jedné čajovně, kde jsem kdysi dávno brigádničila. 
Tenkrát mi zachutnal a tak jsem se donutila koupit si těstovinu i domů, kde jsem původně naučený recept obměnila a vznikl tak pestrý barevný salát, který zatím chutnal každému včetně mého přítele, který mě před jeho ochutnáním zatrvzele přesvědčoval o tom, že takové věci nejí a že když to uvařím, akorát to vyhodím.
Divte se anebo ne, ale velice rychle změnil názor a KusKus se stal jeho téměř nejoblíbenějším jídlem, které jsem nucena připravovat alespoň 1x v měsíci. 
Snad Vám také tolik zachutná, přeji dobrou chuť!

kuskusSuroviny

300 g balení celozrnného kus kusu
3 větší hrsti umytých bazalkových listů
0,5 omytého a očištěného pórku - bílé části
4 velké lžíce kvalitního za studena lisovaného olivového oleje
1 malá lžička mořské drcené soli
2 špetky čerstvě drceného černého pepře
250 g balení malých umytých cherry rajčátek
250 g konzervované kukuřice
110 g černých oliv bez pecek - vážených, ne těch ve skleničce!
150 g sýra gouda
180 g balkánského sýra
250 g mozzareli
75 g rukoly
2 oloupaná a vypeckované avokáda

Postup

1) Kus kus uvaříme podle návodu. Nasypeme ho do velké mísy a zalijeme ho patřičným množství hovězího vývaru. Mísu přikryjeme talířem, aby kus kus lépe nabobtnal.
2) Mezi tím nakrájíme na drobno bazalku.
3) Pórek očistíme a následně nakrájíme na kolečka.
4) Rajčátka rozkrojíme na čtvrtky.
5) Olivy nakrájíme na širší kolečka.
6) Avokádo, balkánský sýr i mozzarelu nakrájíme na kostičky a goudu nastrouháme.
7) Sundáme z mísy talíř a ochutíme kus kus olivovým olejem, pepřem a solí.
8) Nakonec přidáme kukuřici, bazalku a všechnu ostatní pokrájenou zeleninu včetně sýrů.
9) Obsah mísy důkladně promícháme.

žádné komentáře | přidat komentář

Tzatziki

9. leden 2014 | 01.30 | rubrika: Zeleninové saláty

Zdravím,

Kdo by neznal řecké báječné Tzaziki, které se výborně hodí v létě k masu, či jen tak k opečené bagetce.
Po dlouhé době jsme si i my doma dopřáli tuto pochoutku a zde je na ní recept.
Dobrou chuť!

tzatzikiSuroviny

250 g řeckého bílého jogurtu
3 stroužky česneku
2 velké lžíce nasekané umyté čerstvé máty
2 velké lžíce nasekaného umytého čerstvého kopru
2 špetky drcené mořské soli
1 špetka čerstvě drceného pepře
1 velká okurka

Postup

1) Kus kus uvaříme podle návodu. Nasypeme ho do velké mísy a zalijeme ho patřičným množství vody. Mísu přikryjeme talířem, aby kus kus lépe nabobtnal.
2) Mezi tím nakrájíme na drobno bazalku. 
3) Pórek nakrájíme na kolečka.
4) Rajčátka přepůlíme na půlky.
5) Černé i zelené olivy nakrájíme na širší kolečka.
6) Goudu, balkánský sýr i mozzarelu nakrájíme na kostičky.
7) Sundáme z mísy talíř a ochutíme kus kus olivovým olejem, pepřem a solí. 
8) Nakonec přidáme kukuřici, rukolu, bazalku a všechnu ostatní pokrájenou zeleninu včetně sýrů.
9) Obsah mísy důkladně promícháme.
Zdroj: http://juno.pise.cz/

Typ: Salát se výborně hodí k opečenému bílému pečivu a jako příloha k masu.

žádné komentáře | přidat komentář

Okurkový salát

9. leden 2014 | 01.24 | rubrika: Zeleninové saláty

Zdravím,

Dnes Vám představím můj oblíbený recept na salát ze salátových okurek, který mám od své maminky.
Maminka tento salát připravovala v létě a často také jako přílohu ke knedlíkům s vejci, což je mimochodem naprosto báječná kombinace!
Dobrou Chuť!

okurkový salátSuroviny

2 velké okurky
1 velká lžíce citrónové šťávy
4 velké lžíce vody
2 špetky čerstvě drceného pepře
2 špetky drcené mořské soli
1 malá zarovnaná lžička třtinového cukru

Postup

1) Okurky oloupeme a nastrouháme na hrubo do mísy.
2) přidáme ostatní ingredience a důkladně promícháme.

Typ: Salát je výborný ke knedlíkům s vejci.

žádné komentáře | přidat komentář